Categoriile

Comentarii mai noi

Arhiva

“Ce tip fain Emil ăsta”…

…îţi zici, trăgînd de portiera din dreapta. În cîteva secunde scapi de frigul ăsta cretin şi călătoreşti omeneşte, cu maşina.

– Sigur nu te-ncurc? Că pot să iau un bus sau un taxi.
– Te duc cu drag!
– Poţi să mă laşi şi în Centru, să nu mai înconjori atâta.
– Vezi-ţi de treabă!

Încălzirea din scaune îţi înăbuşă definitiv rebeliunea. Legi centura, te cuibăreşti ca o pisică de apartament şi-şi lipeşti tîmpla de geam. Afară, rarii trecători încearcă să evite rafalele îngheţate ţinînd bărbia în piept, ca boxerii. Pariezi pe vînt. Începi să moţăi.

– Stai să auzi piesă! îți zice ‘tipul fain’ de la volan, cu un entuziasm care te face să tresari. Îl vezi că apasă pe butoane, dar nu se întîmplă nici un sunet. Iritat, Emil înjură moale, ardeleneşte. Nu mai e atent la drum. Playerul tot macină şi numa’ nu-şi dă drumul. Te gândeşti dă, Doamne, să-i fi îngheţat pîn’ la primăvară. Boscoanele tale sînt tardive. A pornit muzica!

N-ai văzut un om mai satisfăcut de sine. Fredonează şi se scălîmbăie, dar ştie numa’ jumătăţi de versuri şi se mişcă pe lîngă ritm. Eşti ca-n cluburile alea în care fiecare are-n căşti o piesă diferită. Te uneşti cu uşa, să nu-ţi iei un cot în faţă. Cînd prinde cîte un respiro, DJ Șofeur se uită la tine ridicînd din sprîncene, dar n-aşteaptă vreo confirmare: e con-vins că-ţi place ce muzică bagă.

Sigur, tu te aşteptai să fie proastă, dar nu şi atît de TARE!! Te ţii demonstrativ de urechi, bolboroseşti un protest, dar te ghiceşte imediat:

– Piesa asta aşa se ascultă.

Abandonezi lupta şi-i oferi un zîmbet ostenit. Din boxe bubuie hip-hop, rock, blues, soundtrack-uri din filme, Hawley, Delia, fado, manele, cîntecele Disney, Jesus Christ Superstar, Mia Khalifa, Mia Khalifa!

“Ce-o fi în (loc de) creierul omului ăstuia?”

Tragi cu coada ochiului la telefonul ventuzat de parbriz, setat pe Waze. Toate arterele sângerează, oraşul e beteag, ştii că n-o să ajungi degrabă acasă. Decizi să rezişti, afară e totuşi mai rău. Zenul te ţine exact 30 de secunde, cînd începe să cînte! De data asta ştie cuvintele. Şi nu! Nu i-e suficient să acompanieze, încearcă să a c o p e r e casetofonul!

– Emil, tocmai mi-am amintit, am ceva de luat din Centru.
– Cee?
– AM TREABĂ ÎN CENTRU. DĂ NAIBII MAI ÎNCET AIA!
– Gata, ce?
– Opreşte te rog aici, pune pe avarii, mersi mult.
– No bine. Aşa-i ce faină muzică am?
– Foarte faină!
– Aşaaa-i? Stai atunci să-ţi mai pun una. Unde te grăbeşti? Nu vezi ce frig îi afară? Laasă-i să claxoneze, că mai este o bandă. Hai, bă, treci de mine, treci, treci… No stai să auzi piesă!

Scrie ceva