Categoriile

Comentarii mai noi

Arhiva

Messi din România: povestea scurtă şi neromanţată

Lionel Messi s-a născut român, într-o familie modestă. Prima generaţie la oraş, părinţii au ştiut încă de cînd l-au instalat într-un colţ al garsonierei confort 1, cumpărată cu mare trudă, că micul ghemotoc „va face şcoală serioasă, nu ca noi”. Însă ursitoarele altceva aveau plănuit pentru Lionel, înzestrîndu-l cu două talente, dintre care unul fantastic: încă de la 5 ani controla cu atîta uşurinţă mingea de fotbal, că aveai impresia că-i vorbea şi o lămurea să facă exact cum vrea el.

Micul Messi creştea deşi totodată rămînea mic, mergea la şcoală şi în primul rînd juca fotbal, devenind în scurt timp vedeta cartierului, primind şi o poreclă nemuritoare: Hagi. Mama şi tata îl trimiteau la teme, el mergea la antrenamente. Nu mult a durat pînă părinţii s-au prins că sînt păcăliţi şi i-au interzis să mai joace fotbal. Antrenorul copilului le-a bătut la uşă, a stat preţ de o ţuică şi i-a convins să se răzgîndească, iar Messi s-a întors pe gazon. Dar povestea nu a continuat cum vă imaginaţi, dragi cititori: în fotbalul din România nu e destul să fii talentat. În vestiarele echipelor de juniori, cînd există aşa ceva, încă se mai poartă întrebarea aia cu „ce-i tactu?”. Şi ar fi bine să fie şef la o bancă sau la o firmă care poate da o mică sponsorizare, dacă ăla micu vrea să prindă echipa. Totuşi, eroul nostru trăgea tare la antrenamente şi cînd intra marca goluri frumoase în campionatele de juniori. Odată a apărut chiar în ziar, într-un articol cu titlul „Ei sînt viitorul sportiv al oraşului X”.

Cînd a împlinit 17 ani, părinţii i-au spus că ori cîştigă bani din fotbal, ori îşi găseşte de lucru. „Nu ne mai permitem să-ţi plătim şi echipamentul de sport şi ieşitul în oraş cu prietenii”. Antrenorul şi patronul i-au promis prime de joc, semnînd chiar şi un contract bunicel; aflaţi că nu a fost respectat niciodată. Ar fi putut să se transfere într-o divizie superioară, dar nu l-au lăsat să plece gratis: „Am investit în tine”. Tînărul talent era îngropat puţin cîte puţin.

La majorat, unchiul din străinătate venit în vacanţă acasă l-a întrebat dacă nu vrea să muncească în Irlanda. „Muncă grea, bani mulţi”. Au plecat după o săptămînă, s-a întors singur după doi ani, nu a mai rezistat fizic. S-a trezit că are 20 ani, nici şcoală, nici fotbal, nici bani. Totul părea pierdut.

Dar mai ţineţi minte, cititorilor, că la început vă spuneam despre cele două talente ale micului Lionel? Ecce Messi de România!


sursa foto 1
sursa foto 2

PS: Ultimul cuvînt din titlu există pentru că aşa vreau eu să existe.

7 comentarii la Messi din România: povestea scurtă şi neromanţată

 • Băi, în peisajul descris de tine și în lumina seriozității constante de care dau dovadă popoarele care vorbesc limbi romanice, merită citat aici Enrico Preziosi, cel care în linkul din sursa 2 spune o vorbă pe care ar putea s-o spună orice președinte de club din România:

  “When I was Como’s president, we had Messi over for a trial. He was 15 and we rejected him.”

  Normal, omul dovedește că un italian e un român cu ceva mai multă istorie în spate și, în contextul în care tocmai s-a făcut de căcat, continuă: “He was a lad who was already a phenomenon even in those times. We decided not to sign him for the various situations in which Como found itself”. Deci o dă-n situația clubului. Ca apoi să se contrazică: “Then we thought that we shouldn’t sign him also because of the approach that we have in Italy, where we all too often aren’t interested in following young players.”

  Excepțional. Avem cu cine semăna.

 • Leo “de la Strehaia” Messi!!! :))

 • Alina Plugaru

  orașul e Zalău? antrenorul e Tadici?

 • hobana

  nici prin cap nu mi-a trecut ca “messi” ar avea asa voce…:)))oricum,norocul lui messi a fost ca nu s-a nascut in romania ca exact asa patea…

 • mircea ai adăugat exact ce lipsea, în grabă am uitat să scriu că şi clubul care-l dorea s-a zgîrcit la cîteva mii de euro, pentru că în fotbalul nostru nu există oameni cu fler care să vadă dincolo de un copil sfrijit cu ghete de fotbal ieftine.

  danino, alina ce vă distraţi voi pe un subiect atît de serios :D.

  hobana aşa-i că tătătăt îi messi? =))

 • […] ne spune două poveşti: una despre cum a fost distrusă arhiva unui ziar şi alta despre Messi din România. Melodia inserată în articolul despre Messi va fi preluată şi la finalul aceste reviste a […]

 • Daniel

  Nu stiam ca esti Messi.. Curat ghinion!

Scrie ceva