Categoriile

Comentarii mai noi

Arhiva

Arhiva unui ziar, distrusă de incendiul din depozitul de materie cenuşie

Ziarul la care am lucrat din 2006 pînă recent, Foaia transilvană / ftr.ro, şi-a pierdut toate materialele scrise de la sfîrşitul lui 2010 pînă-n 3 martie (!) pentru că diletanţii care ţin hostingul şi site-ul au uitat (!) să mai asigure cîte un back up periodic. Se strigă teoria conspiraţiei (eu spun karma), se lucrează în continuare, însă problema e alta: printre altele, s-au şters şi articole de-ale mele, pe care voiam să le folosesc într-un “CV” sau să le amintesc pe blog la un moment dat. Textele mele de geniu (pot să le numesc aşa, n-aveţi cum verifica) s-au dus în pl cu satelitu’. Materiale jurnalistice bune şi foarte bune, documentate de colegii mei pînă spre finalul lui 2011, s-au evaporat. Pe vremuri, o arhivă de ziar putea fi distrusă dacă uita cineva o ţigară aprinsă în depozit, dar acum, cînd ai posibilitatea unui simplu copy paste, cum să laşi munca unor oameni să se piardă atît de uşor? Plăteşte cineva pentru asta?

PS: Articolul ăsta, copiat fără sursă pe zeci de bloguri, forwardat prin mailuri etc., nu mai există în original, cu semnătura mea. Autor necunoscut, ca Mioriţa. Dar să fiu mulţumit că măcar îl găsesc să-l republic pe blog, chiar dacă unii n-o să mai creadă că eu l-am scris, nu?

UPDATE: S-a regăsit arhiva cu articolele vechi şi bune. Ca norocul, că altfel nu cred că aş mai fi spus la nimeni că am lucrat la ziarul ăsta.

14 comentarii la Arhiva unui ziar, distrusă de incendiul din depozitul de materie cenuşie

 • S-ar putea să mai găsești articole în cache-ul google. Aici, spre exemplu, ai ăla cu “Tată de fată” 🙂 – http://goo.gl/bVvRr

  Pentru a găsi articolele în felul ăsta poți căuta după [“titlu articol” site:ftr.ro] pe google (http://goo.gl/4w4lp).

  Dar grăbește-te, pentru că nici google nu pătrează pentru mult timp copii după articole care nu mai există la un URL.

 • texte mai am si eu salvate, nu-i doar aia-i problema ca le gasesc foarte greu sau deloc. insa daca vreau sa arat cuiva niste articole de presa de-ale mele, nu pot sa-i dau niste worduri sau sa-l trimit la mine pe blog. tre sa fie publicate acolo la data la care erau menite, cu impactul pe care l-au avut atunci – accesari, like-uri, comentarii – altfel nu prea am cu ce sa ma prezint. la fel, colegii mei au facut investigatii sau reportaje adevarate, care scoase din contextul ala nu au aceeeasi valoare. in fine, e un mare cacat ca s-a ajuns la situatia asta din cauza unor amatori.

  mersi fain de ajutor, o sa-mi iau citeva texte si macar o sa-mi notez ce piese de seara am pus, ca si de-alea imi parea rau ca le-am pierdut.

 • zoo

  Culmea ii ca s-o intimplat asta intr-o redactie cunoscuta de toata lumea pentru actiunile de “copy-paste”, cel putin 20 pe zi!

 • M-am uitat unde e găzduit ftr.ro (deh, defect profesional) și m-am speriat un pic. Dar asta nu rezolvă problema de față.

  Pe lângă soluția menționată mai sus (google cache) recomand și archive.org (e posibil să mai recuperezi și de acolo ceva) și eventual feed-ul RSS al site-ului (cred că avea dacă bine țin minte) + mailurile de abonare la articole.

  O ultimă soluție, dar care nu mai depinde de tine este forensic data recovery – dar asta doar dacă cineva de la FTR consideră e rentabilă investiția.

 • asta e explicatia pentr bannerul galben de pe foaia. pacat. chiar ca ai scormonit niste texte excelente

 • Teo

  Stii ca am facut acolo practica si eram mandra de unele texte, asa ca de stadiul de practica.
  Zilele trecute m-am gandit sa fac cateva Print Screen-uri si sa le scot la imprimanta pentru un dosar personal, ca sa nu se piarda. Si se pare ca s-a intamplat ceea ce am anticipat…
  Mare pacat mai ales de voi cei care ati generat niste investigatii, reportaje. Imi pare chiar rau si asta este invatatura de minte pentru toata lumea..

 • Mi-am pierdut de ani de zile toată arhiva mea personală a începuturilor mele din presă. Personal mi-a venit să urlu şi intuiesc eu că nici starea ta nu e departe de asta. Lasă. Se merge înainte 🙂

 • @Lorand pe mine mă roade curiozitatea. La cât estimez un forensic data recovery?

 • tibi f

  nu se naste in fiecare zi un Farcas care sa adune colectii….chiar si daca e vorba de colectiile print.

 • tibi f

  abia acum iti dai seama de importanta lor, cand dispar, asa ca degeaba au ras unii de mine pentru ca eu le.am pastrat, utilizat, am scos o carte cu ele si inca va mai rezerv destule surprize. Binenteles, acces la arhivele mele se face pe banuti ca nu de aia m-am strofocat sa le strang. Daca nu, la BCU, la coada, la asteptare cine e interesat.

  Sincer imi pare rau, e o crima ce s-a intamplat! Mai stiu un caz, mult mai dramatic dar inca tre sa il documentez. Dar daca e adevarat ce stiu si voi documenta atunci e crima si mai mare!

  Numai bine Emil!

 • tibi f

  domnu lorand cand vin sa iau niste lectii de tehnologie, ca sunt impresionat de termenii pe care ii folosesti! Pe bune vorbesc!

 • […] Emilzice ne spune două poveşti: una despre cum a fost distrusă arhiva unui ziar şi alta despre Messi din România. Melodia inserată în articolul despre Messi va fi preluată […]

Scrie ceva