Categoriile

Comentarii mai noi

Arhiva

Mentalist, citesc gînduri. Interviu cu Cristian Gog

Scriu un număr pe telefon, 33. Mă întreabă cîte cifre are. Două, zic. Mai pune una, mă provoacă. Bun, 335. Ok, acum şterge-l, îmi zice sigur pe el, scrie altul! Apoi se ridică, scoate o carte de vizită şi un pix. Eu sînt şmecher, şterg numărul, dar îl rescriu. Exact pe ăla. Mă pune să schimb o cifră. Ok, 336. În momentul acela, îmi întoarce cartea de vizită, unde îl avea scris. Numărul. 336. Eu rămîn mască. El e Cristian Gog, mentalistul.

foto: Andrei Cotrău

– Mentalism?

– Da, este o ramură a iluzionismului care se foloseşte de anumite efecte considerate paranormale, precum citirea gîndurilor, influenţarea gîndurilor. Mai demult, primii mentalişti făceau şedinţe de spiritism. Mie nu îmi place să mă duc pînă acolo. Eu folosesc elemente de iluzionism, de mentalism, hipnoză, dar fac totul doar pentru divertisment. Şi sînt printre cei care recunosc că nu tot ce fac e real. Îmi place să fiu cinstit.

– Te-ai născut cu talentul ăsta?

– Nu, e exersat, ca şi în alte domenii. De iluzionism sînt pasionat de mic, de cînd am pus mîna pe un pachet de cărţi şi mi-a arătat taică-miu nişte trucuri. Stăteam cîte cinci sau şapte ore pe zi cu cărţile în mînă, exersam. Mentalismul l-am descoperit acum şapte ani. Aici e mai greu, nu să poţi să stai acasă în faţa oglinzii, să repeţi. Dar este exerciţiul pe stradă, cu tot felul de persoane, cunoscute sau nu. La care încerci să le citeşti gîndurile.

– Cum adică citeşti gîndurile?

– Am două metode: fie o fac pe bune, şi de obicei îmi reuşeşte, fie te influenţez să te gîndeşti la ceea ce vreau eu, ca mai apoi să pot spune că ţi-am citit gîndurile. Relativ e simplu. Te fac să te gîndeşti la un anumit număr, la o anumită culoare, chestii mici, care apoi le pun cap la cap într-un act artistic de 3-5-10 minute, cu un rezultat frumos.

(Aici se pare că mentalistul s-a jucat cu mintea mea pentru că, timp de 5 minute, nu mi-am amintit nici o întrebare)

Cu ce atragi publicul în spectacolele tale?

Îndoitul lingurii, pînă o fac să se rupă. Pot să-mi bat un cui în cap, de-astea. Există puţine chestii vizuale, ăsta e cel mai mare dezanvantaj al mentalismului, nu se vede, spre deosebire de iluzionismul clasic. Dar există lucruri care şochează cum ar fi să conduci legat la ochi. Am vrut să fac asa, pot face asta, dar deocamdată la noi e imposibil din cauza poliţiei, m-aş trezi cu un dosar penal.

foto: Andrei Cotrău

Poţi să-ţi foloseşti „puterile” în alt domeniu, de exemplu cel medical?

Hipnoza la noi în România este un fenomen ciudat şi prost înţeles. În momentul în care unui om îi spui „hipnoză”, se vede ca un zombie. Total greşit. Hipnoză e de exemplu acum. Eu aş putea să spun că tu eşti într-o stare de transă. Ai creat un raport foarte strîns cu mine. E ca şi cum te-ai uita la un film captivant. Ca şi cum ai conduce şi eşti foarte preocupat de o anumită chestie şi îţi dai seama că ajungi acasă şi nu ştii cum sau pe unde. Şi atunci pot să mă joc puţin cu mintea celui hipnotizat sau pot să îi fac diferite cadouri, de exemplu o stare de bine. Sau îţi pui mîna pe masă şi eu îţi spun că e lipită, iar tu nu o mai poţi ridica. Eşti conştient de tot ce se întîmplă în jurul tău, dar eşti foarte concentrat la ce îţi spun eu, iar creierul tău crede că mîna ta este lipită de masă.

Poţi trăi din mentalism?

În România, deschiderea pentru tipul ăsta de divertisment e un pic în urmă, aşa că mai am un job pe lîngă. Eu iau bani în funcţie de eveniment, de ce pot să fac pentru oamenii de-acolo, să li se potrivească. Dar mentalismul nu este încă promovat destul.

Nu îşi feresc prietenii gîndurile de tine?

Nu. Am un principiu. Nu dezvălui niciodată chestii personale. Chiar şi în prestaţii, pentru că oamenii au reţineri în faţa prietenilor lor şi e normal. Am păţit-o, am spus ce nu trebuia să spun şi de atunci gata.

Ce poate să facă mentalistul

Să îndoaie furculiţe cu mintea
Să conducă legat la ochi
Să citească gînduri
Să implanteze gînduri
Să-şi bată un cui în cap
Să te facă să-ţi uiţi numele
Să mişte lucruri de la distanţă
Să-ţi lipească mîna de masă
Etc.

„Îmi place la nebunie să mă joc cu mintea oamenilor” – Cristian Gog, mentalist

Interviu publicat şi în revista Foaia transilvană

1 comentariu la Mentalist, citesc gînduri. Interviu cu Cristian Gog

Scrie ceva