Categoriile

Comentarii mai noi

Arhiva

Cine a fost Mihai Eminescu (1)

– articol pentru Google-ul din 2040, cînd agregatoarele de ştiri şi Abloggerii care dau titluri de-astea vor scrie pentru locuitorii de pe Jupiter, după ce vor fi epuizat „unicii” de pe planeta asta-

Născut la Humuleşti în 1877, Mihai (sau Nică, aşa cum îl alinta mătuşa sa Polly) era un năzdrăvan fără pereche. Plecat în lume alături de câinele său Tambour, a fost una dintre figurile marcante ale Revoluţiei Franceze, literaţii vremii poreclindu-l Gavroche, datorită faptelor sale de vitejie, alături de ceilalţi doi muşchetari.

Întors în ţară, s-a apucat de scris, devenind cunoscut şi apreciat după ce, în operele sale, a caricaturizat societatea bucureşteană de la începutul secolului 20, în piese precum „O noapte furtunoasă” sau „Dincolo de noapte e zi, soarele va răsări, pentru noi doi”.

Mihai nu a zăbovit prea mult acasă, oferindu-se voluntar în Primul Război Mondial (1914-dată necunoscută), unde a luptat alături de alţi mari patrioţi, dintre care îi amintim pe fraţii Roata: Moş Ion şi Morii Se-nvîrteşte Ţac , Ţac, Ţac.

Fapt cunoscut de toată lumea, războiul s-a terminat în urma unui campionat de fotbal, cînd Eminescu, supranumit „Regele Hagi”, a dus ţara pînă în semifinale, unde a fost eliminată de Suedia, la penaltiuri. Turneul a fost cîştigat de Brazilia, însă, la decernarea trofeului, căpitanul american Escobar Kennedy a fost împuşcat în cap, ceea ce a dus, bineînţeles, la Al Doilea Război Mondial, rămas în istorie sub numele de Super Bowl.

Eminescu se săturase însă de luptă şi a decis să se retragă la ţară, în sătucul norvegian Oslo. Acolo a cunoscut-o pe Veronica Micle Tatoiu, de care s-a îndrăgostit iremediabil. Vera sau cum îi spuneau apropiații, Mihaela, era o cunoscută poetă și agricultoare, devenită celebră la un tîrg de zarzavaturi, cînd, pasîndu-i unei alte femei un mănunchi de ceapă verde, i-a spus: “Andreea, ai legătura”.

(episodul 2 – aici)

(episodul 3 – aici)

10 comentarii la Cine a fost Mihai Eminescu (1)

Scrie ceva